1285051120_img-d41d8cd98f00b204e9800998e 

Neppa poseerausasennossa mökillä ennen lääkärikäyntiä Nauru

Kävimme Nepan kanssa maanantaina Espoon eläinsairaalassa Jan Räihän vastaanotolla Nepan kipeiden lonkkien takia, joista erityisesti vasemman puoleinen D-lonkka on jo useamman vuoden ajoittain selvästi kipuillut. Olemme käyneet Jan Räihän vastaanotolla vuonna 2007, jolloin röntgenkuvien perusteella lonkkien ei uskottu aiheuttavan Nepalle haittaa tulevaisuudessa. Tässä viime vuosien aikana lonkat on kuitenkin alkaneet vaivata Neppaa yhä enemmän, ja etenkin mökillä huomaa selvästi, että Neppa on kipeä, jäykkä ja ärtynyt riehumisen/juoksemisen jälkeen. Halusimme selvittää lonkkien nykytilanteen, jotta Nepan kipuja voitaisiin hoitaa.

Maanantain käynnillä Jan Räihä tutki ensin Nepan raajat ja selän: muissa kohdin Neppa ei ilmaissut kipua paitsi vasenta takajalkaa taaksepäin venytettäessä. Räihä sai suoristettua jalan suoraksi taakse ennen kuin Neppa aristi hieman. Neppa tykkää nousta pystyyn ihmisiä tai tasoja vasten, ja niin se teki myös tutkimushuoneessa, hakiessaan turvaa ennen pöydälle nostoa. Räihä esitti että hänen arvionsa mukaan Nepan lonkat eivät näyttäisi olevan kovin huonossa kunnossa, kun koira noin helposti nousee pystyyn. Tästä ja jalan taaksetaivuttamisesta johtuen Räihä arveli että Nepan äreys saattaa olla enemmän luonteesta kuin varsinaisesta kivusta johtuvaa. Nepasta kuitenkin otettiin röntgenkuvat, koska halusimme omin silmin nähdä mikä lonkkien tilanne on. Röntgenkuvista paljastuikin jonkinmoinen yllätys: Nepan oikea lonkka on käytännössä samanlainen kuin aiemmin eli se on normaali, mutta vasen lonkka on jotain ihan muuta. Siinä näkyi selvää nivelrikkoa ja kulumisen aiheuttamaa muutosta reisiluun päässä sekä luun paksunemista lonkkamaljassa. Röntgenkuvan perusteella Nepan pitäisi olla kipeämpi mitä todellisuudessa on eikä sen pitäisi voida nousta pystyyn tai hyppiä niin kuin se tekee. Räihäkin oli yllättynyt siitä miten huonossa kunnossa vasen lonkka on verrattuna Nepan kuntoon. Vaikka olimme Maaritin kanssa yllättyneitä siitä että vasen lonkka on niinkin huonossa kunnossa kuin se on, vähentää hämmästystämme se tosiasia, että Neppa on jo aiemmin osoittautunut erittäin sitkeäksi sissiksi, joka ei pienestä valita. Nepalla on hyvin korkea kipukynnys eikä se tahdo näyttää kipuaan juuri millään, mitä ei kyllä voi läheskään aina sanoa hyväksi asiaksi...

Lonkan leikkaamista ei vielä tässä vaiheessa harkita vaan Räihä määräsi Cartrophen-piikkikuurin ja nivelrikkopotilaille suositeltua erikoisruokaa. Nappuloissa on mukana samoja niveliin vaikuttavia aineita kuin Nepan syömissä lisäravinteissa. Lisäksi Neppa sai kahden viikon Metacam-kipulääkekuurin, jotta nähdään kuinka paljon lonkkakipu pahentaa Nepan ärtyisyyttä. Jos kipulääke auttaa, sitä voidaan jatkaa. Cartrophen ei estä nivelrikkoa mutta toivottavasti hidastaa sen etenemistä. Kuuri sisältää neljä pistosta viikon välein ja sen vaikutus kestää puoli vuotta. Lisäksi yritetään saada Neppa laihtumaan (paino tällä hetkellä 17,5 kg), vaikka se onkin vaikeaa Nepan ahneuden ja lenkkeilyhaluttomuuden takia. Toivotaan että lääkkeistä tulee olemaan Nepalle apua ja nivelrikon etenemistä saataisiin hidastettua.

Jan Räihän lausunto: Perusneurologia normaali. Ortop. tutkimus ok, mutta vas lonkan ääriojennus vain hieman aristava. Liikerata lonkassa normaali! Rtg: Oik lonkka normaali (C), vas selvästi muuttunut ja artroottinen, mutta kliinisesti parempi kuin kuvassa. Aloitetaan Metacam ja testataan sen vaikutusta kankeuteen, liikkumiseen ja luonteeseen. Lisäksi Carthropen I nyt ja muut Hyvinkäällä.

1285050995_img-d41d8cd98f00b204e9800998e 

Neppa röntgenissä I

1285050970_img-d41d8cd98f00b204e9800998e 

Neppa röntgenissä II